3D εκτύπωση

 

Η ευκολία με την οποία στέλνουμε -με το κουμπί εντολής εκτύπωσης- το έγγραφό μας σε ένα από τα φωτοτυπικά μηχανήματα Konica Minolta είναι απλή. Έχοντας ολοκληρώσει την επεξεργασία του μένουν λίγα δευτερόλεπτα για να το δούμε μπροστά μας σε μια κόλλα χαρτί -και όχι μόνο. Αρκούν ένα από τα έγχρωμα φωτοτυπικά μηχανήματα της εταιρείας ή ένας από τους ασπρόμαυρους εκτυπωτές Konica Minolta και ένα πάτημα κουμπιού. Τόσο απλά, η εταιρεία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των καινοτομιών και των εξελίξεων θα δώσει λύση στις ανάγκες σας για σάρωση, αντιγραφή, εκτύπωση και αποστολή φαξ. Με μια μακρόχρονη ιστορία που αγγίζει τα 143 χρόνια παρουσίας στους επαγγελματικούς εκτυπωτές και τα φωτοτυπικά μηχανήματα κάθε κατηγορίας, η Konica Minolta αποτελεί μια αξιόπιστη λύση και έναν έμπειρο συνεργάτη για κάθε ιδιώτη, επαγγελματία και εταιρεία. Στη χώρα μας, η Alpha Digital εμπορεύεται ως αποκλειστικός συνεργάτης και εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος τα φωτοτυπικά μηχανήματα Konica Minolta που καλύπτουν και ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη. Παράλληλα, γνωρίζοντας ότι δεν αρκεί μόνο η σωστή επιλογή εκτυπωτικού μηχανήματος για να καλύψει τις ανάγκες σας αλλά και κάτι παραπάνω, η εταιρεία μας εγγυάται την επισκευή και συντήρηση φωτοαντιγραφικών και κάθε συσκευής Konica Minolta. Η ποιότητα και η αξιοπιστία έχουν το όνομα της εξυπηρετικότητας, της αμεσότητας και της λύσης σε κάθε πρόβλημα και ανάγκη.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα αρκεί -όπως προαναφέραμε- το πάτημα ενός κουμπιού και λίγα δευτερόλεπτα κατά τα οποία ή τα ακροφύσια θα ψεκάζουν μελάνι (στους inkjet εκτυπωτές) ή το toner (στους lazer εκτυπωτές) θα ψήνεται στο χαρτί με τη δύναμη του φωτός. Πριν κάποιους αιώνες, αυτό θα φάνταζε μαγεία και αν υπήρχε μια χρονομηχανή ο Gutenberg θα έτριβε έκπληκτος τα μάτια του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η ιστορική διαδρομή ξεκινάει στην Κίνα, γύρω στον 9ο αιώνα μΧ. Ήταν τότε που κάποιοι Κινέζοι μοναχοί επινόησαν και εφάρμοσαν τη γνωστή σε λίγους μέθοδο της ξυλογραφίας. Χαραγμένα με το κείμενο κομμάτια ξύλου καλύπτονταν με μελάνι και πιέζονταν πάνω σε φύλλα χαρτιού. Με τον τρόπο αυτό «τυπωνόταν» το βιβλίο στο χαρτί. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε από ιδιώτες και τυπογράφους όχι μόνο στην Κίνα αλλά και στην Ιαπωνία και στην Κορέα, όπου χρησιμοποιείτο ξύλο ή μέταλλο ως βάση επιφάνειας χάραξης. Η πιο σημαντική εξέλιξη στη μέθοδο της ξυλογραφίας έγινε από τον Κινέζο χωρικό Bi Sheng. Ο Bi Sheng σκέφτηκε και ανέπτυξε τα πρώτα κινητά στοιχεία εκτύπωσης στον κόσμο. Η ευφυής αυτή μέθοδος βασιζόταν στην παραγωγή εκατοντάδων μεμονωμένων χαρακτήρων, τα οποία θα ήταν η βάση για την τύπωση περισσότερων κειμένων.

Η μέθοδος των κινητών αυτών στοιχείων δε γνώρισε μεγάλη διάδοση στην Ανατολή εξαιτίας της πολυπλοκότητας των ανατολικών αλφαβήτων. Διαδόθηκε, όμως, στην Ευρώπη και είχε (για τα δεδομένα της εποχής) μεγάλη εφαρμογή. Τα βιβλία που τυπώνονταν με αυτόν τον τρόπο ήταν αρκετά ακριβά λόγω του χρονοβόρου και του απαιτητικού της διαδικασίας. Η μέθοδος των κινητών στοιχείων εκτύπωσης του Bi Sheng υπήρξε αντικείμενο μελέτης και βάση εξέλιξης στα χέρια του Gutenberg. Ο Γερμανός χρυσοχόος εφηύρε γύρω στο 1450 μΧ το πρώτο εκτυπωτικό πιεστήριο, καθιστώντας δυνατή τη μαζική παραγωγή βιβλίων και τη διάδοση της γνώσης. Για την εφεύρεσή του, αξιοποίησε κατασκευαστικά στοιχεία του πιεστηρίου των οινοποιών και της μηχανικής διάταξης των βιβλιοδετείων της εποχής, επιφέροντας τους κάποιες αλλαγές. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν το τυπογραφικό πιεστήριο, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα να τυπωθούν μόνο στο 2ο μισό του 15ου αιώνα 6000 έργα σε 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Σήμερα, η εκτύπωση έχει μπει σε κάθε σπίτι ενώ αποτελούν πραγματικότητα οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές που μπορούν να δώσουν σάρκα και οστά σε ό,τι μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους, από αντικείμενα διακόσμησης και έπιπλα μέχρι αρτηρίες και καρδιές για μεταμόσχευσης. Πόση πρόοδος μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους αιώνες... !