Τρεις είναι καλύτερα!

Σε κάθε σπίτι υπάρχει αναμφίβολα ένας εκτυπωτής. Τα έγχρωμα φωτοτυπικά μηχανήματα και οι επαγγελματικοί εκτυπωτές είναι μια από τις νούμερο ένα ανάγκες για κάλυψη επαγγελματικών και όχι μόνο αναγκών. Όμως, οι εξελίξεις στον τομέα θα προσθέσουν σύντομα μια ακόμη συσκευή εκτύπωσης στις ήδη υπάρχουσες. Το μέλλον είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ. Για την ακρίβεια, η εκτύπωση σε τρεις διαστάσεις, γνωστή ως 3D, είναι παρόν. Σύντομα, θα μπορείτε από την άνεση του σπιτιού σας να φτιάξετε ό,τι επιθυμείτε και να το δείτε να αποκτά υπόσταση μέσα σε λίγες ώρες. Οι δυνατότητες για τρισδιάστατη εκτύπωση είναι πραγματικά ατελείωτες: από ρούχα, οικιακά σκεύη και δώρα μέχρι και καρδιές και προσθετικά μέλη ακόμη και αυτοκίνητα.

Η ιδέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι παλιά, αν και μοιάζει σαν βγαλμένη από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Chuck Hull κατά τη δεκαετία του 80 κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία της στερεολιθογραφίας ή της στερεάς απεικόνισης. Από τότε, τα τριάντα περίπου αυτά  που μεσολαβούν, έγιναν πολλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας προχώρησε τον τομέα πολύ μπροστά. Οι εξελίξεις εντοπίζονται κυρίως στο μέγεθος των εκτυπωτών και στα υλικά που χρησιμοποιούνται για εκτύπωση. Σε μια βιομηχανία που αποκτά όλο και μεγαλύτερη δύναμη (με κέρδη 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 και προοπτική 10,8 το 2021), κανείς δε θέλει να μείνει εκτός. 

Τί είναι όμως και πώς γίνεται η εκτύπωση σε τρεις διαστάσεις;

Το πρώτο βήμα είναι μια ιδέα και η σχεδίαση αυτής σε ψηφιακό μοντέλο. Αυτό γίνεται με ένα λογισμικό σχεδιασμού μοντέλων, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά έτοιμα και δωρεάν σχέδια και στο διαδίκτυο. Το λογισμικό στη συνέχεια χωρίζει το αντικείμενο προς εκτύπωση σε ένα σύνολο διαδοχικών σημείων, με τομές ανά ένα χιλιοστό, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό τον εκτυπωτή να «χτίσει» το αντικείμενο κομμάτι- κομμάτι με απλή ένωση των σημείων αυτών ώστε, το τελικό αποτέλεσμα να έχει τις διαστάσεις και το σχήμα που είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Τα πάντα είναι έτοιμα για ... δράση! Ή αλλιώς για ... χτίσιμο!

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι στην πραγματικότητα ένα χτίσιμο, που σημαίνει ότι το επιθυμητό στερεό αντικείμενο των τριών διαστάσεων σχηματίζεται με την προσθήκη του υλικού σε στρώματα. Η διαδικασία μπορεί να διαφέρει ελάχιστα ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά το κοινό είναι ότι το υλικό είτε ψεκάζεται είτε λιώνει είτε τοποθετείται ως σκόνη στα σημεία τομής όπου πρέπει να τοποθετηθεί υλικό. Το «χτίσιμο» συνεχίζεται αργά μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι τομές και το αντικείμενο να πάρει «σάρκα και οστά» με βάση το αρχικό σχέδιο.

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από ώρες μέχρι και μέρες ανάλογα με την πολυπλοκότητα και το μέγεθος του προς εκτύπωση αντικειμένου. Όμως αυτό δεν αποτελεί μείον και το μόνο σίγουρο είναι ότι η 3D εκτύπωση τα επόμενα χρόνια θα καλύψει πολλά κενά και θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο και σύμμαχο σε κάθε επιχείρηση.

Το μέλλον, λοιπόν,  της εκτύπωσης είναι εδώ. Η κορυφαία εταιρεία στην εκτύπωση Konica Minolta δε θα μπορούσε να είναι απούσα. Ένωσε πρωτοποριακά τις δυνάμεις της με τη 3D Systems με στόχο να επιταχύνουν την υιοθέτηση της 3D εκτύπωσης και τη διάθεση των 3D εκτυπωτών στην ελληνική αγορά. Η Konica Minolta καθίσταται, έτσι, ο πρώτος παγκοσμίως κατασκευαστής που εμπορεύεται, υποστηρίζει και προσφέρει τεχνική εξυπηρέτηση για 3D εκτυπωτές. Τα καινοτόμα μηχανήματα σύντομα θα πάρουν τη θέση που τα περιμένει δίπλα στους εκτυπωτές Konica Minolta και τα φωτοτυπικά μηχανήματα.